Újszínház - Klasszikus értékek. Magyarul.

Bemutatók

2017/2018–os ÉVAD tervezett bemutatói

 

FALUSSY LILLA
RICSE, RICSE, BEATRICE
Rock hórukk két felvonásban
Rendező: Bozsogi János
Bemutató: 2017. december
 
Nagy Feró és a Beatrice zenekar története áll a rock musical középpontjában, mely mostanra már rocktörténeti csemege. Nagy Feró évtizedeken keresztül folyamatosan meg tudott újulni, magas művészi színvonalon valósította meg zenei elképzeléseit. Személyisége alkalmas arra, hogy a magyar hőst, az egyszerű „nép fiát” tárja a nézők elé, aki öntudatosságával, hitével, tehetségével és született színészi képességeivel mindig átlépett az elé gördített akadályokon.
A múlt rendszerben a Beatrice a Titkos Szolgálat által megfigyelt együttes volt, a Történeti Hivatal dokumentumainak tanúsága szerint folyamatosan jelentettek koncertjeikről és figyelemmel kísérték a zenekar tagjainak életét. A műben elhangzanak a Beatrice emblematikus dalai, mint a Jerikó, Angyalföld, Nagyvárosi farkas, Motorizált nemzedék, Térden állva, Késő már és természetesen a későbbi slágerek, mint az Azok a boldog szép napok is.
 
 
 
KULCSÁR LAJOS
ZSERBÓTANGÓ
tragikomédia
Rendező: Dörner György
Bemutató: 2017. október
 
A színpadi játék két „nyugállományba vonult” színésznő történetét meséli el, akik élethelyzeteikből adódóan közös albérletbe kényszerülnek. Társbérletük kacagtatóan szatirikus helyzetek, nosztalgikus visszaemlékezések és tragikomikus sorsfordulatok kavargó forgatagává válik. Kamilla polgári családból származó, jó kedélyű, örökmozgó nő. Sikeres komikaként dolgozta végig az életét vidéki színházaknál. Klári, szintén fővárosi polgárlány, de szegény családból indult, színészként pedig vidéki „száműzetésből” Pestre került tragika. Az egymással, és egymás múltjával, vetélkedő, a magánéletükben is folyton szerepet játszó színésznők hirtelen egy újabb szereplővel, új lakótárssal kerülnek szembe…
A két egymást egyre inkább megértő és megszerető színésznőt Esztergályos Cecília és Tordai Teri alakítja, főbérlőt pedig Bordán Irén.
 
HERCZEG FERENC
BIZÁNC
színmű két felvonásban
Rendező: Nagy Viktor
Bemutató: 2018. február
 
A dráma Bizánc mohamedánok általi bevételének napján, 1453. május 29-én játszódik. Miért esett el Bizánc, s lett a török invázió martaléka a keresztény város?
Talán, mert kevesen védték a királyi várat, a túlerő győzött, nem harcoltak lelkesen a zsoldosok, rosszak voltak a hadvezérek? Mindez igaz lehet, de nem ez volt a baj. A szerző szerint nagyfokú erkölcstelenség és az árulás veszejtette el a várost. Lakosai már jóval a város bevétele előtt meghódoltak a török szultánnak és csapatainak, eladták magukat és javaikat az ellenségnek, alig várták, hogy Konstantin császár elvonuljon, vagy hősi halált haljon, mert a nép és a kegyencek az új hatalommal akartak lepaktálni, a régi már unalmas volt. Így vélte ezt a várkapitány, a tengernagy, a pátriárka, az udvarhölgyek, Leonidász spártai leszármazott, és maga Iréne császárné is, aki már régen gyűlölte hős Konstantinját.
A császár eddig vakon bízott alattvalóiban, hozzátartozóiban, nem látta a körülötte lévő veszélyt, nem tudta, hogy mindenki elárulja, kivéve a genovai zsoldosokat, akik hűek mindhalálig hozzá. A dráma épp azt mutatja, mit tesz Konstantin, amikor rájön arra, elárulták, nincs értelme a további harcnak.