Újszínház - Klasszikus értékek. Magyarul.

​Hamlet a második világháborúban - Újszínház hírek


 

“Jó németről, jó náciról, hogy te nem hallottál az életedben, az biztos!” – ezzel a kijelentéssel kezdte a Megszámláltatott fák olvasópróbáját Csiszár Imre, rendező. – “Ha jól közelítjük ezt a szerepet és jól játsszuk ezt a szerepet, akkor adott a lehetőség, hogy borotvaélen táncolva nem áruljuk el a nézőnek: egy oltári nagy ripacsról van szó, aki csak szórakozik, játszik, vagy valakiről, aki nagyon mély filozófiai érzékkel igazgatja az életét egy szent cél érdekében. Vagy egy nem egészen épelméjű egyén a főszereplő. Valójában mindhárom egybegyúrva.”
Kocsis István színdarabja merész és meghökkentő alaphelyzetre épül: Ranke, a második világháború német tisztje lassanként ráeszmél a háború mögött folyó rettenetes színjáték magasabb szintű összefüggéseire. A szemét egy könyv nyitja fel, melynek írója éppen annak a falunak a lakója, melyet csapata megszállás alá vett. Foglyul ejti hát a szerzőt, s meglehetősen furcsa, néha kegyetlen kapcsolat alakul ki a két férfi között.

Ranke a második világháború Hamletje: egy felbolydult, szörnyű történelmi időszakban kezdi átlátni az egyén sorsán túl a szörnyű gépezet működését. Mindaz, amiben hitt, hazugsággá válik, és ő felismerésébe beleőrül. Vagy tán csak tetteti az őrültséget… Egy biztos: az ember  embersége áll szemben a háborúval és annak valódi céljaival. A végzete elkerülhetetlen, ám addig is, felfegyverzett katonáival fákat számláltat harc helyett...

A darab ezen az izgalmas és szokatlan megközelítésen át mutatja be nekünk a világháború azon rejtélyes mozzanatait, amelyek a történelemkönyvekből kimaradtak.

A társulat tagjai rendkívüli lelkesedéssel vágtak neki a korántsem egyszerű feladatnak.

Szereposztás:

Ranke őrnagy – VICZIÁN OTTÓ
Kormorán – LUX ÁDÁM
Kormoránné – TIMKÓ ESZTER
Páva – NAGY ZOLTÁN
Tügel százados – ALMÁSI SÁNDOR
Döhring hadnagy – KURKÓ JÓZSEF KRISTÓF
Böss őrmester – KANDA PÁL
Őrmester – BÁHNER PÉTER
Csendőrtiszt – HAJDU ÁDÁM

RENDEZŐ: CSISZÁR IMRE

Premier: április 21.
Jegyek itt!

       

       

       

       

« Vissza a főoldara