Újszínház - Klasszikus értékek. Magyarul.

Ösztönig hatolni –próbanapló - Újszínház hírek


 

Zajlanak a rendelkezői próbák, melyek során Csiszár Imre rendező a színészek lelkén keresztül hívja életre a karaktereket.
Nem szeretem azokat az összeolvasó próbákat, ahol a szereplők csak ülnek egy helyben: a szituációkat a gyakorlatban kell kipróbálni – magyarázta a rendező. – A cél, hogy a színészek megfelelő lélekállapotba kerüljenek. Ehhez az egyes jelenetekben a reakciókat  az ösztönökig le kell bontani.
A Megszámláltatott fák című színmű kulcsfigurája Ranke százados, aki rendkívül összetett karakterként szokatlan és merész megvilágításba helyezi a náci tisztet.
Éppen az ellentmondás, ami különlegessé teszi ezt a darabot – mondta Csiszár Imre. – Sablon szerint egy náci tiszt kizárólag negatív hős lehet. Ám ebben az esetben ez a magas rangú katona egyszerűen ember: a maga esendőségével, beleszorítva egy groteszk helyzetbe, groteszk módszerekkel küzd azért, hogy megértse a háború mögött húzódó magasabb rendű összefüggéseket. És éppen a gondolkodás, az eszmék felülbírálta teszi magányossá. Ez a magány pedig megteremti az igazságkeresés kényszerét.
Ücsörgés helyett tehát indulati próba, a színészek figyelmének felkeltése, a zsigerekig hatoló megértés művészete – ez zajlik jelenleg a Bubik István Stúdiószínpadon, a Megszámláltatott fák rendelkezői próbáin. Hamarosan újra jelentkezünk!

« Vissza a főoldara