Újszínház 2017 – 2018– ban is | Újszínház

Újszínház - Klasszikus értékek. Magyarul.

Újszínház 2017 – 2018– ban is - Újszínház hírek


 

Íme, egy kisízelítő!
 
Rögtönzött Beatrice koncert, színészlegendák brillírozása, értékteremtő gondolatok – röviden így lehetne jellemezni az Újszínház évadismertető sajtótájékoztatóját, melyen az oldott hangulatban de nagyon is fontos kérdésekre kaptak válaszokat a sajtó munkatársai.
 
– Zenéljünk egy kicsit – nyitotta meg beszéd helyett Dörner György igazgató a rendezvényt,Nagy Feró és zenekara pedig nem kérette magát. A jól ismert Beatrice nóta megadta az alaphangot.
 
A derűs pillanatok folytatódtak a három nagyszerű színésznőnek köszönhetően, akik az októberben bemutatásra kerülő Zserbótangó című darabból olvastak fel egy részletet.
Esztergályos Cecília, Tordai Teri és Bordán Irén lesznek a szereplői annak a keserédes történetnek, melyet maga a direktor rendez. A premier 2017. októberében lesz a Bubik István Stúdiószínpadon. A művésznők már a próbán bebizonyították: bámulatos összhangban és hihetetlen energiával készülnek a bemutatóra.
 
A következő évadban a teátrum falai közt gyakran feltűnik majd Nagy Feró, hiszen ő is szerepelni fog a Rice, Rice, Beatrice című rock hórukkban, Az ifjú énekest Kurkó József alakítja, aki már gőzerővel készül a feladatra. A nagyérdemű 2017– decemberétől láthatja majd, milyenek is voltak valójában “azok a boldog, szép napok.”
Az Újszínház jelszava : klasszikus értékek – magyarul. A következő évadban ennek jegyében ismét egy nagyszerű klasszikus drámaíró művét állítjuk színpadra. Herczeg Ferenc Bizánc című műve a szerző egyik legtöbbet játszott drámája. A nagyszerű, összetett karakterek megformálása gyönyörű feladat a színészek számára. A történet üzenete talán aktuálisabb, mint valaha: a keresztény értékek megőrzése mindannyiunk feladata, legfőbb érdeke.
A premier 2018. februárjában lesz.


Premierek
2017/ 2018
 
KULCSÁR LAJOS
ZSERBÓTANGÓ
– tragikomédia –
Szereplők:
Esztergályos Cecília
Tordai Teri
Bordán Irén
Rendező: DÖRNER GYÖRGY
Bemutató: 2017. október
A színpadi játék két „nyugállományba vonult” színésznő történetét meséli el, akik élethelyzeteikből adódóan közös albérletbe kényszerülnek. Társbérletük kacagtatóan szatirikus helyzetek, nosztalgikus visszaemlékezések és komikus sorsfordulatok kavargó forgatagává válik. Kamilla polgári családból származó, jó kedélyű, örökmozgó nő. Sikeres komikaként dolgozta végig az életét vidéki színházaknál. Klári, szintén fővárosi polgárlány, de szegény családból indult, színészként pedig vidéki „száműzetésből” Pestre került tragika. Az egymással és egymás múltjával vetélkedő, a magánéletükben is folyton szerepet játszó színésznők hirtelen egy újabb szereplővel, új lakótárssal kerülnek szembe… A két, egymást egyre inkább megértő és megszerető színésznőt Esztergályos Cecília és Tordai Teri alakítja, a főbérlőt pedig Bordán Irén.
 
FALUSSY LILLA
RICSE, RICSE, BEATRICE
– Rock hórukk két felvonásban –
Főbb szerepekben: Kurkó József, Nagy Feró, Fehérvári Péter, Lugosi Dániel, Vass György, Szakács Tibor, Koncz Gábor, Csurka László, Almási Sándor, ifj. Jászai László, Gregor Bernadett, Incze József, Orosz Csenge e.h., Timkó Eszter, Nagy Zoltán
Rendező: BOZSOGI JÁNOS
Bemutató: 2017. november
 
Nagy Feró és a Beatrice zenekar története áll a rockmusical középpontjában, mely mostanra már rocktörténeti csemege. Nagy Feró évtizedeken keresztül folyamatosan meg tudott újulni, magas művészi színvonalon valósította meg zenei elképzeléseit. Személyisége alkalmas arra, hogy a magyar hőst, az egyszerű „nép fiát” tárja a nézők elé, aki öntudatosságával, hitével, tehetségével és született színészi képességeivel mindig átlépett az elé gördített akadályokon. A múlt rendszerben a Beatrice a titkosszolgálat által megfigyelt együttes volt, a Történeti Hivatal dokumentumainak tanúsága szerint folyamatosan jelentettek koncertjeikről és figyelemmel kísérték a zenekar tagjainak életét. A műben elhangzanak a Beatrice emblematikus dalai, mint a Jerikó, Angyalföld, Nagyvárosi farkas, Motorizált nemzedék, Térden állva, Késő már és természetesen a későbbi slágerek, mint az Azok a boldog szép napok is.
 
 
 
HERCZEG FERENC
BIZÁNC
– színmű két felvonásban –
Főbb szerepekben: Gregor Bernadett, Vass György, Almási Sándor, Csurka László, Incze József, Viczián Ottó, Jánosi Dávid, Szakács Tibor
Rendező: NAGY VIKTOR
Bemutató: 2018. február
 
Herczeg Ferenc egyik legtöbbet játszott, mesterien szerkesztett történelmi színműve 1453. május 29–én zajlik Konstantinápolyban, a keleti keresztény birodalom központjában, azon a napon, amikor a város, s vele a birodalom elbukik. A világtól elvonult Konstantin császár és a világot a saját hasonlatosságára formáló Mohamed török szultán közt folyik a harc a hatalomért. Vajon miért esik el, miért válik a mohamedán invázió martalékává a keresztény birodalom? Az erőszakos betolakodókkal szemben kevésnek bizonyul a megbocsátást hirdető keresztény kultúra? A történelem ismétli önmagát; párhuzamos helyzeteket teremt, hiszen ma is ezt a veszélyhelyzetet éljük újra. A bizánci birodalom végjátéka ez, ahol mindenki, aki meg akarja menteni az életét, az új uralkodó, Mohamed mellé áll. A mohamedán haderő azonban oly sikeres, hogy elpusztít mindent, ami a régi kultúrából marad, legyen az ember, tárgy vagy vallási kegyhely. Két politikai rendszer és hitvilág összeütközése zajlik, melyből nem lehet tudni, hosszú távon ki kerül ki győztesen: a régi vagy az új, a hangos vagy a néma, az erőszakos vagy a belenyugvó…

« Vissza a főoldara