Újszínház - Klasszikus értékek. Magyarul.

Ünnepeljük az ötszáz éves reformációt - Újszínház hírek


 

1517 október 31–én Luther Márton kiszögezte a wittenbergi vártemplom kapujára 95 tételét, melynek hatására megszületett a reformáció. Az Újszínház társulata felolvasó színházi előadással emlékezik meg a nevezetes évfordulóról, melynek során Fazekas István: A méltatlan című darabját neves színészeink olvassák fel.
A darab a XVI. századi Magyarország világát idézi fel, a reformáció hazánkra gyakorolt hatását mutatja be személyes életutakon keresztül.
Emlékezzen velünk arra az eseményre, amely az egész világot megváltoztatta.
Szabó András a darabról:
Fazekas István drámája a magyar művelődéstörténet egy fontos eseményét teszi meg végpontjául: Huszár Gál megérkezésével létrejön 1561–ben a debreceni nyomda, amely azóta is folyamatosan működik. Az odáig vezető út azonban alapvető összeütközéseken keresztül vezet: katolicizmus és protestantizmus, király és ország, a török hódítás által felvetett erkölcsi kérdések. A mű mellékszereplői sem akárkik, Verancsics Antal, a tudós püspök, Verancsics Faustus, az unokaöccse, Bornemisza Péter, aki ekkor még Huszár Gál segédlelkésze, továbbá Melius Péter debreceni reformátor. A szerző, aki ismert drámaíró, értő módon és hitelesen idézi meg a 16. század világát, úgy, hogy megtalálja benne az örök emberi értékeket és konfliktusokat.

Előadók:
Koncz Gábor
Csurka László
Almási Sándor
Fehérvári Péter
Incze Máté
Gyürki István
Brunner Márta
Bordán Irén


Rendező. KERÉNYI IMRE

Előadások:
2017. október 29. vasárnap 19:00  Bubik István Stúdiószínpad
2017. október 30. hétfő 19:00  Bubik István Stúdiószínpad
Jegyek itt!

« Vissza a főoldara