Újszínház - Klasszikus értékek. Magyarul.

Herczeg Ferenc: Bizánc – próbanapló 1. rész - Újszínház hírek


 

“Ha betelt az idő, haljon meg önmagához méltóan az ember, a nemzet.”
1453. május 29–én II. Mohamed elfoglalta Konstantinápolyt. XI. Konstantin bizánci császár a várost védve, csata közben esett el. A bizánci birodalom bukásával nem csak egy nemzet, hanem egy ezeréves kultúra értékei is odavesztek. A törökök előtt pedig megnyílt az út Európa felé. 
Herczeg Ferenc Bizánc című drámája a végső ostrom előtti pillanatot és a birodalom bukását dolgozza fel. Mindezt az utolsó császár, XI. Konstantin szemszögéből. A darabot az Újszínház mutatja be hamarosan Nagy Viktor rendezésében. 
Itt nem csak a város bukott el, itt az emberek buktak el, akik alkalmatlanok voltak arra, hogy összefogjanak a védelmükért. Az önös érdekek árulásokhoz vezettek, ami végül vereséget és iszonyatos mészárlást okozott – mondta a rendező. – Csupán a császár és egy maroknyi genovai zsoldos próbált szembeszállni a sokszoros túlerővel, az összefogás hiányában teljesen esélytelenül. Bizánc kudarca pedig kihatott Európa történelmére. A darabban szereplő karakterek nagyszerűen képviselnek egy– egy embertípust, és hozzá tartozó gondolkodásmódot. Az interakciók során kibontakoznak a bukás valódi okai: az önzés, árulás, csalás. 
Az olvasópróba után megkezdődött a próbafolyamat, melynek során Nagy Viktor ízekre szedi a karaktereket, átformálja a játékteret úgy, hogy a végeredmény egy századokon átívelő, napjainkban is aktuális üzenet legyen.

« Vissza a főoldara