2019. október 7.

Csíksomlyói passió

Hatalmas kihívás egy olyan nagyszabású alkotást ismét színre vinni, mint amilyen a Csíksomlyói passió, melyet először Kerényi Imre rendezett meg 1981-ben. Azóta számtalan módon dolgozták fel az alapművet az ország különböző színházai. Az Újszínházban Nagy Viktor rendezésében mutatják be a darabot. 

A rendező elmondta: nem volt célja megismételni vagy hasonló módon színpadra állítani ezt a klasszikussá vált előadást úgy, ahogyan azt az 1981-es ősbemutatón Kerényi Imre megrendezte. Mint mondta, ami ott és akkor született, meghatározta a hazai és nemzetközi színjátszást, meghatározta Kerényi további rendezői látásmódját is. Nem lehet és nem is érdemes megpróbálni utánozni azt. 

  • Visszatérünk  a középkori passiójátékok hagyományaihoz, bevisszük a templomba az előadást, ahogy ez akkoriban szokás volt. Abban az időben még a falu apraja – nagyja részt vett a misztériumjátékok bemutatásában. Ki voltak osztva a szerepek, az ördögök azonban, akik végigkísérték és kísértették az embert, nem fukarkodtak a profán kifejezésekkel. Az egyház végül ezt a trágár beszédet megelégelve zavarta ki misztériumjátékot a templomból a köztérre – ezzel született meg az európai színjátszás alapja. 

A rendező hozzátette: olyan alapigazságok vannak ezekben a passió játékokban, amelyeket nem szabad újra magyarázni, meg kell hagyni az archaikus jellegét, ami igazán hitelessé teszi a nagyszabású művet. 

A végeredmény egy olyan előadás lett, amely az évezredek példázataival szól a mai kor emberéhez. 

Következő előadás: október 17.

További Hírek

2019. október 14.

Hatalmas siker a premieren

Erős darab, nagyszerű színészi játék és fantasztikus rendezés – Herczeg Ferenc: Kék róka című darabja hatalmas…
Részletek

2019. október 7.

Fésűs Éva – Tamássy Zdenkó: A palacsintás király – próbanapló

Közeledik a premier, a színpadon lázas munka folyik. Háda János instrukcióinak köszönhetően egy dinamikus,  helyzetkomikumokban gazdag…
Részletek

2019. október 7.

A bolondok grófja

Több mint hat éve van műsoron az Újszínházban Jókai Mór színműve, A bolondok grófja. A népszerűség…
Részletek