2019. október 14.

Hatalmas siker a premieren

Erős darab, nagyszerű színészi játék és fantasztikus rendezés – Herczeg Ferenc: Kék róka című darabja hatalmas sikert aratott. A közönség már az előadás alatt aktívan reagált a komikus pillanatokban. Amikor legördült a függöny, mindenki állva tapsolt.

Gregor Bernadett, Nemes Wanda, Lux Ádám, Mihályi Győző és Szakács Tibor színpadi alakítása, összjátéka felejthetetlen élményt nyújtott a nagyérdeműnek.

Herczeg Ferenc kezdetben könnyedebb műfajban alkotott, később nagyszerű történelmi regényeket és színdarabokat írt. Míg a vígjátékok esetében is tűpontos karaktereket hozott létre, és a vidámabb témái és mélyebb gondolatokat fogalmaznak meg. 

Ilyen a Kék róka című színmű is, Csiszár Imre rendezésében láthat a közönség 2019. október 11-től.

A darab izgalmas alaphelyzetre épül: egy szerelmi ötszög szereplői próbálják kibogozni életük meglehetősen összekuszálódott fonalát. 

Kosztolányi Dezső így írt a darabról 1917-es megjelenésekor: „Hol vannak az idilli idők, mikor a házasság rendes, szabályos háromszög volt a férjjel… a feleséggel… és a házibaráttal?… A modern házasság ötszög… vagy mondjuk általánosan sokszög…” 

Valóban: a történet középpontjában egy kellemes polgári életet élő házaspár áll, akik különféle kapcsolatokat ápolnak a többi szereplőkkel. Hamar kiderül, hogy senki sem az, akinek látszik. Még a legártatlanabbnak tűnő személyek cselekedeteinek mozgatórugója is a szerelem. Jól tudjuk, hogy ez a mindent elsöprő érzelem akár az egész világot képes kifordítani a sarkából, így nem meglepő, ha a házaspár békés hétköznapjai is gyökeresen megváltoznak. És persze ott van a kék róka: egy különleges bunda, amihez nem egyszerű hozzájutni. És aminek felkutatása remek ürügy lehet a sikkes feleség számára ahhoz, hogy több időt tölthessen távol a családi fészektől.

Herczeg darabja ebből a kissé sablonosnak tűnő felállásból egy már-már lélektani mélységű történetet és egy feszültséggel teli macska-egér játékot bont ki, amely nem nélkülözi a komikus elemeket, mégsem válik vígjátékká. Helyette szereplőink mélységet és személyiséget kapnak, viszonyaik feltárása hajtja előre a történetet. 

Csiszár Imre rendezése garantálja, hogy a karakterek teljes mélységükben kibontakoznak, csakúgy, mint maga a történet. 

További Hírek

2020. május 24.

Az Újszínház előadásai a Facebookra költöznek– 7. rész – befejező rész.

Ahogy ígértük, most közzé is tesszük az hatodik előadást. Szerb Antal: Ex c. előadásunkat lehet látni…
Részletek

2020. május 16.

Az Újszínház előadásai a Facebookra költöznek– 6. rész

Ahogy ígértük, most közzé is tesszük az hatodik előadást. Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek c.…
Részletek

2020. május 7.

Szerelem , történelem és musical a jövő évad repertoárján – Dörner György ajánlója

“Klasszikus értékek. Magyarul.” – az Újszínház a következő évadban is hű marad arculatához. A 2020/21-es év…
Részletek