2021. október 11.

Isten telefonszáma a darabban van elrejtve” – Császármorzsa – abszurd az Újszínház színpadán

A darab rendezőjét, Dörner Györgyöt különleges viszony fűzi ehhez a műhöz, hiszen annak 1994-es bemutatóján ő játszotta a férfi szerepét, a rendező pedig maga a szerző, Gyurkovics Tibor volt.

Az abszurd humorban bővelkedő történet lényege pedig férfi és nő megbonthatatlan egysége.

A meglehetősen bizarr sztorit nehéz lenne érdemben kifejteni, ehelyett íme, Gyurkovics Tibor előszava a színdarabhoz:

Megmondjam teljesen őszintén Önöknek, kedves nézőim? Semmit sem óhajtok elmondani darabom tartalmából. Vagy lehet, hogy nem is tudok? Egy bizonyos. Hét nő szerepel benne és egy férfi. Férfi szereti nőt, nő szereti férfit. Férfi szereti nőket, nők szeretik férfit. Tehát X+Y = na, erről fogalmam sincs. Ha önöknek van, örüljenek, üldögéljenek otthon a dús melegben, a vajszínű cserépkályha ódon fa illatában, és dőljenek gyöngéden egymás vállának nagyded vagy kisded párjukkal, és maradjanak otthon a boldog megoldás karácsonyfa díszes örömében. Ne gyötörjék magukat azzal, hogy megnézik a Császármorzsát, melynek elkészítési módjáról fogalmam sincs. Ha önök már meggyúrták, hazavitték és megsütötték omlóssárga Császármorzsájukat, ne kínozzák magukat ezzel a fullasztó és mérgező tésztával. Ha viszont magányosak, őrjöngők, szédülők és szédítők, elszántan boldogtalanok vagy röpkén boldogok, sarokba bújva várnak egy (sosem) eljövendőre, de reménykednek egy (valamikor) eljövendőben, ha holdfénynél szeretnék lekaparni az égről az erotikus sarlót, vagy egyenesen fölmászni hozzá égi létrán, akkor betévedhetnek darabom előadására. Kérném is. És amennyiben van megfejtésük e fenti férfi-nő számtanpélda megoldására, sürgősen értesítsenek róla, hogy újabb darabot írhassak belőle ifjabb nemzedékeink szerelmes tanulságára. Ha netán semmilyen megoldást nem tudnak ajánlani a fekvő testek matematikájára, kérem hívják fel a magasságos Urat válaszért. Isten telefonszáma a darabban van elrejtve. Au revoir, mondaná a művelt francia, ha hinne a láthatatlanban.”

További Hírek

2021. november 30.

Tisztelt Közönségünk!

A december 3-án 19:00 órára meghirdetett A kőszívű ember fiai című előadás betegség miatt elmarad. A…
Részletek

2021. november 29.

Tisztelt Közönségünk!

A december 1-én 19:00 órára meghirdetett Zserbótangó című előadás betegség miatt elmarad. A megváltott jegyek egy…
Részletek

2021. november 18.

Karácsonyi bérletek – elindult az értékesítés!

Különleges és szép ajándék kicsiknek és nagyoknak az Újszínház tetszés szerint felhasználható Csillag és Mikulás bérlete.…
Részletek