2019. január 15.

Madarak – próbanapló 2. rész

A próba első hetében a rendező, a szereplők végigvették a jeleneteket, körvonalazódtak Katona Imre és a színészek elképzelései a közös munkáról. Mostanra elkészült a díszlet váza is, amely nélkül szinte lehetetlen lenne tovább haladni a próbafolyamattal.

Az előtérben a kör alakú, peremes porond, a háttérben pedig egy négyszögletű felépítmény van, melyre lépcsősor vezet. A szereplők az ily módon rendelkezésükre bocsátott játékteret fogják maximálisan kihasználni. Nem mindegy például, ki kerül a körön kívülre, vagy éppen annak közepére.

A látvány a cirkuszi élményt idézi, miközben tökéletesen egyezik az ókori görög színpad felépítésével: az előtérben a körszínpad, vagyis az orchestra, a háttérben pedig a szögletes szkéné,a kiszolgáló kulissza rész. A csodálatos egyezés nem véletlen, hiszen Katona Imre színműve az ókori komédiaszerző,  Arisztophanész azonos című darabja hatására íródott.

Az író – rendező nem elméleti színházat szeretne csinálni, az előadással az néző érzelmeire igyekszik hatni. Emiatt a látvány mellett a mozgás is meghatározó része a darab felépülésének.

Szelőczey Dóra átgondolt és nagyszerű koreográfiáját már elkezdték betanulni a színészek. A mozdulatok egy összetett jelképrendszerré állnak össze, mely akaratlanul felidézi múlt történelmi korszakát. Ugyanazok a szavak és gesztusok azonban más gondolatokat indítanak el a ma emberében, mint 45 évvel ezelőtt, amikor a darab megszületett és amikor néhány előadás után az akkori rendszer betiltotta. .

 

További Hírek

2019. február 19.

VI. KERESZTÉNY SZÍNHÁZI FESZTIVÁL A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében (2019. április 26-30.)

Kedves Közönségünk! Az idén hatodik alkalommal rendezzük meg a Keresztény Színházi Fesztivált az Újszínházban. A fesztivál…
Részletek

2019. február 19.

Bohócok a madaraknál: próbanapló 5. rész

A bohócok már az ókori színház idejében feltűntek, a középkori darabokban, és az Erzsébet királynő korabeli…
Részletek

2019. február 19.

Egy megrögzött bohém története az Újszínházban

Tersánszky Józsi Jenő rendkívül tehetséges szerző volt, novellától a színdarabon át a gyermekmesékig szinte minden műfajban…
Részletek