2020. február 10.

Madarak


Légből kapott eszmékbe kapaszkodva az ember tömegeket képes mozgósítani – ez az alapja az ókori Arisztophanész típustörténetének. Az ő komédiájából kiindulva Katona Imre egy merész ötlettel a cirkuszi porondon ügyetlenkedő bohócok világán keresztül mutat fricskát a társadalomnak. A Madarak című darabot 45 évvel a rendszer betiltotta. Most az Újszínház viszi színre, méghozzá a szerző rendezésében.

A Madarak műfaja szerint nehezen besorolható alkotás. Mindenképpen komédia, posztmodern darab.
• A színmű születésekor a kísérleti színház éppen csak kezdett kibontakozni, számtalan irányzat indult – magyarázta Katona Imre, a darab írója és rendezője. – Az alkotás előbb született, mint a meghatározás. De hasonló szöveget sem én, sem más nem nagyon írt azóta sem, így nem lett elkoptatva ez a stílus. Ennek köszönhetően napjainkban is friss és eleven tud lenni a színpadon.
Katona Imre nyelvi leleményének köszönhetően egy egészen szokatlan szövegrendszert alkotott. A magyar kifejezések gazdagságát kihasználva egy pergő szövegű, többletjelentéssel bíró történet bontakozik ki az egymással ütköztetett szólások, közhelyek és mondatok összességéből.

További Hírek

2020. június 28.

ELÉRHETŐ AZ ÚJSZÍNHÁZ SZEPTEMBERI ÉS OKTÓBERI MŰSORA!

Tisztelt Közönségünk! Az Újszínház szeptemberi és októberi műsora elérhető a https://ujszinhaz.hu/jegyek/ oldalon. Jegyek vásárolhatóak személyesen a…
Részletek

2020. június 16.

MEGJELENT AZ ÚJSZÍNHÁZ SZEPTEMBERI ÉS OKTÓBERI MŰSORA

MEGJELENT AZ ÚJSZÍNHÁZ SZEPTEMBERI ÉS OKTÓBERI MŰSORA. MEGKEZDŐDIK AZ ELMARADT ELŐADÁSOKRA SZÓLÓ JEGYEK ÁTVÁLTÁSA Tisztelt Közönségünk!…
Részletek

2020. június 16.

Jegypénztárunk és a szervezés június 29-től nyit!

Kedves Nézőink! A jegypénztár június 29-től az alábbiak szerint tart nyitva: H-P: 14:00 – 19:00 Sz…
Részletek