2020. február 10.

Madarak


Légből kapott eszmékbe kapaszkodva az ember tömegeket képes mozgósítani – ez az alapja az ókori Arisztophanész típustörténetének. Az ő komédiájából kiindulva Katona Imre egy merész ötlettel a cirkuszi porondon ügyetlenkedő bohócok világán keresztül mutat fricskát a társadalomnak. A Madarak című darabot 45 évvel a rendszer betiltotta. Most az Újszínház viszi színre, méghozzá a szerző rendezésében.

A Madarak műfaja szerint nehezen besorolható alkotás. Mindenképpen komédia, posztmodern darab.
• A színmű születésekor a kísérleti színház éppen csak kezdett kibontakozni, számtalan irányzat indult – magyarázta Katona Imre, a darab írója és rendezője. – Az alkotás előbb született, mint a meghatározás. De hasonló szöveget sem én, sem más nem nagyon írt azóta sem, így nem lett elkoptatva ez a stílus. Ennek köszönhetően napjainkban is friss és eleven tud lenni a színpadon.
Katona Imre nyelvi leleményének köszönhetően egy egészen szokatlan szövegrendszert alkotott. A magyar kifejezések gazdagságát kihasználva egy pergő szövegű, többletjelentéssel bíró történet bontakozik ki az egymással ütköztetett szólások, közhelyek és mondatok összességéből.

További Hírek

2020. február 17.

Egy buli még belefér – Az élet kapuja – próbanapló 5. rész

Közeleg a főpróbahét, mindenkiben nő a feszültség, és persze folyamatosan akadnak előre nem várt bonyodalmak. Egyik-másik…
Részletek

2020. február 17.

A vörös bestia

A vörös bestia című darab nem véletlenül a közönség egyik nagy kedvence, hisz együtt van benne…
Részletek

2020. február 17.

Életre kelt látomás – A funtineli boszorkány

Wass Albert legnépszerűbb regénye A funtineli boszorkány. A háromkötetes regényből színpadi előadást létrehozni meglehetősen nehéz, ám…
Részletek