2020. január 16.

Mindenki a helyén – Az élet kapuja – próbanapló 1. rész

“Most még csak improvizálunk. De amint körvonalazódnak a mozgások és a végszavak, és ez bekerül a szövegkönyvbe, attól kezdve az szentség!” – jelentette ki Nagy Viktor rendező Az élet kapuja próbafolyamatának elején. A nagyszabású előadás precizitást, pontosságot követel meg: a legtöbb jelenetben a színpadon egyszerre sok szereplő játszik, akik egymással összhangban, vagy éppen párhuzamosan teszik a dolgukat. Hogy az összkép végül hatásos legyen, minden mozdulatnak és hangnak a helyén kell lennie.
A rendezőasszisztens, Szelőczey Dóra ilyenkor már egyetlen percre sem lazíthat: kívülről tudja a darabot, ismeri a rendező minden gondolatát, a színészek minden rezdülését. Éles szemmel pásztázza a színpadot a próbák során, egyetlen apróság sem kerüli el a figyelmét, azonnal helyesbít, ha bárki téveszt. Amikor Nagy Viktor instruál, egyszerre jegyez be mindent a szövegkönyvbe és idézi a rendezőnek az aktuális szöveget. Pokolian megfeszített tempó ez, máshogy azonban nem lehetne.
Ahogyan azt Nagy Viktortól már megszokhattuk, ezúttal is lenyűgözően látványos, cselekményekben és közjátékokban bővelkedő előadást alkot. Az olvasópróba során aprólékosan elemezte a történet történelmi hátteret, a korra jellemző szellemiséget, művészeti megnyilvánulásokat és a karaktereket. Bámulatos érzékkel rajzolja fel a színpadi képeket, melynek során a néző majd bepillantást nyerhet a reneszánsz Róma világába, de közben némileg elmosódnak a határok térben és időben, jelezve a történelmi körforgások örök állandóságát.

További Hírek

2020. január 20.

Segítő tanácsok – próbanapló, Az élet kapuja – 2. rész

Nagy Viktor rendező a tőle megszokott alapossággal halad jelenetről jelenetre. Ha szükséges, tízszer, vagy többször is…
Részletek

2020. január 20.

A bolondok grófja

Több mint hat éve van műsoron az Újszínházban Jókai Mór színműve, A bolondok grófja. A népszerűség…
Részletek

2020. január 20.

Zserbótangó

Bordán Irén, Esztergályos Cecília és Tordai Teri – olyan művésznők, akikért rajong a közönség. Az Újszínház…
Részletek