2019. február 4.

Nem élhetek muzsikaszó nélkül

A házasság bizony bonyolult dolog, mióta világ a világ. Ha a civódó ifjú szerelmesek közt kitör a galiba, jól jön néhány segítőkész, bölcs rokon jó tanácsa. Vagy ők csak bonyolítják a helyzetet?

A regényből annak idején maga Móricz készített színpadi változatot. A szereplőket első feleségéről és annak famíliájáról mintázta, a karakterrajzok tökéletesen megmutatják a csökönyös ember esendőségét.

A rendező, Bodolay Géza a jelenbe helyezte át a történetét. Nem csak a jelmezek, és a díszletek jelzik ezt, hanem a választott dalok is. Így lehet, hogy a magyar nóták mellett – melyeket ifj. Farkas Sándor kísér hegedűn – remekül megfér a Bécsi munkásinduló és a Sex Pistols nevű punk zenekar szerzeménye is.

A nyíri birtok díszlete egészen figyelemreméltó: a látomásszerű képek sorozatát Mira János tervezte. Egyetlen egyenes fal sincsen: az egész világ éppen összedőlni készül. A dülöngélő díszletek között botorkálnak a megittasodott vendégek és a birtok ura. Egyedül az ara marad kívülálló, mozdulatai határozottak precízek ellenpontozva a többiek kábaságát. Az Újszínház darabja Bodolay Géza rendezésében mindenképpen figyelemreméltó előadás. A Móricz által nagyszerűen megjelenített klasszikus és örök konfliktus az összetett és gondolatébresztő rendezői koncepciónak köszönhetően egészen különleges színházi élményt garantál, ami után a nagyérdemű biztosan nem távozik érzelmek nélkül.

További Hírek

2019. április 23.

Csíksomlyói passió – főpróbahét

Mindig hatalmas izgalommal készülünk a premierekre, ám egy ilyen nagyszabású előadás esetében, mint amilyen a Csíksomlyói…
Részletek

2019. április 23.

Családi színház élmény télen-nyáron!

Vannak mesék, amelyek soha nem mennek ki a divatból. Ezek közé tartoznak Csukás István történetei is,…
Részletek

2019. április 23.

A bolondok grófja – minden, ami egy könnyed kikapcsolódáshoz kell

Mindenki bolond vagy én vagyok teljesen őrült?! – ez a dilemma vezeti darabunk főhősét, Koromfit, aki…
Részletek