Móricz Zsigmond

Sári bíró

Rendező: Nagy Viktor

170 perc - egy szünettel

A Sári bíró Móricz Zsigmond első színműve műfaját tekintve vígjáték, de minden látszólagos kedélyessége ellenére, túlmutat a népszínművek idilli faluábrázolásán, humora szatirikus, társadalombírálata Móricz finom valóságérzékét mutatja.
Bíróválasztásra készül a falu. A falu bíráját Sári bírónak csúfolják, mert helyette a felesége Sári irányítja az ügyeket. Diktál, nemcsak a családnak, a falunak is. A pozíciójában megőszült bíró szívesen szabadulna székéből, de az asszony nem engedi. Most ő egyengeti férje útját a választáson. A bíró kénytelen összefogni fiával, Jóskával, aki szerelmes az ellenjelölt Pengő Kovács lányába, Lizibe. A fiatalok csak akkor lehetnek egymáséi, ha Pengő Kovács nyeri a bírói tisztet egyhangú szavazással. A bonyodalom a klasszikus vígjátékok tanulságai szerint szövődik: A két öreg vetélytárs gyermekei egymást szeretik és szövetkeznek a háttérben. A terv remekül beválik. A régi bíró megmenekül megunt hivatalától, a szerelmesek megkaphatják a suszter házát a falu közepén és egymást. A hatalmát veszni féltő bíróné végül megenyhül és örömmel fogadja a családba Lizit, aki méltó folytatója anyósa család- és faluirányítói munkásságának, és így Sári bírónénak is megmarad a beleszólása a közügyekbe.
Anélkül, hogy az előadás aktualizálni kívánna örökérvényű és tökéletesen mai, Nagy Viktor rendezésében egy múltat és jelent összekötő, sok zenés, édes-bús vígjátékká bővül, mely megejtően festi le ennek a falusi kis világnak igazságait, humorát és érintetlen báját.

Színészek

Ifj. Jászai László

Sári bíró

Esztergályos Cecília

A bíróné

Almási Sándor

Jóska, a fiúk

Szakács Tibor

Pengő Kovács

Orosz Csenge

Lizi, a lánya

Pikali Gerda

Terka

Koncz Andrea

Manci

Szabó Zsuzsa

Veroni

Vass György

Hajdók sógor

Incze József

Varnyu

Gyürki István

Tügyi

Tóth Tamás

Tarcali

Darányi Ádám

Tokaji

Kazári András

Gedi

Bánföldi Szilárd

Gügye

Munkatársak

Lezó Ádám

Ügyelő

Jezsó Krisztina

Súgó

Szelőczey Dóra

Rendezőasszisztens

Közreműködők

Csík György

Díszlet- és jelmeztervező