2021. május 12.

Színészek és karakterek -Császármorzsa-próbanapló

A színészek már a színpad körül várták a próba kezdetét. Kezükben szövegkönyv, félhangosan mormolták a szerepeket, amikor Dörner György igazgató, a Császármorzsa című darab rendezője bejelentette, hogy a próba elmarad, a színház bezár. Ez hat hónappal ezelőtt volt, az akkor intenzíven zajló próbafolyamat váratlanul félbeszakadt.
Fél év elteltével a rendező most visszaült a székébe és mindenki kíváncsian várta, hogyan folytatódik ez az “egyszer volt, hol nem volt” próba.
Elkezdődött az első felvonás első jelenete. És a színpadon kiforrott karakterek keresték egymással az interakciót, ami pillanatok alatt beindult. A színház tette a maga csodáját, a színészek pedig, akikben a hosszúra nyúlt kényszerpihenő alatt beérett a szerep, játékba kezdtek önfeledten, könnyedén.

Néha valaki megtorpant: “Hol is voltunk ennél a jelenetnél?” Döri, a rendező pedig csak intett: “nem számít, akkor hogy volt, csináld úgy, ahogy most jónak érzed!”

Mert sok minden változott a színészekben, a szerephez való viszonyaikban. 

Akkor ott novemberben formálódni kezdett valami. Ami pedig most készül, az a kezdeti folyamat sokkal mélyebb értelmezése.

További Hírek

2021. szeptember 12.

Móricz Zsigmond: Sári bíró

Választás előtt áll a falu. A bíró felesége biztosra megy: a választók a zsebében, ő a…
Részletek

2021. szeptember 12.

Herczeg Ferenc: Az élet kapuja

A reneszánsz Róma bujasága nem kerüli el az egyházat sem. A féktelen tivornyák világába érkezik meg…
Részletek

2021. szeptember 8.

Tersánszky Józsi Jenő A kegyelmesasszony portréja

Dulder – Tűrő Ákos könnyedén veszi az élet nehézségeit, derűsen szemléli lokálból kiemelt feleségének, Lolának azon…
Részletek