2018. augusztus 29.

Egy korszak bukása: Bizánc

“Ha betelt az idő, haljon meg önmagához méltóan az ember, a nemzet.”

 

  1. május 29-én II. Mohamed elfoglalta Konstantinápolyt. XI. Konstantin bizánci császár a várost védve, csata közben esett el. A bizánci birodalom bukásával nem csak egy nemzet, hanem egy ezeréves kultúra értékei is odavesztek. A törökök előtt pedig megnyílt az út Európa felé.

 

Nem csak egy város bukott el, az emberek buktak el, akik alkalmatlanok voltak arra, hogy összefogjanak saját  védelmükért. Az önös érdekek árulásokhoz vezettek, ami végül vereséget és iszonyatos mészárlást okozot. Csupán a császár és egy maroknyi genovai zsoldos próbált szembeszállni a sokszoros túlerővel, az összefogás hiányában teljesen esélytelenül. Bizánc kudarca pedig kihatott Európa történelmére.

Herczeg Ferenc Bizánc című történelmi drámája a végső ostrom előtti időszakot és a birodalom bukását dolgozza fel. Mindezt az utolsó császár, XI. Konstantin szemszögéből.

A nagyszabású történelmi dráma Nagy Viktor lenyűgöző rendezésében, nagyszerű szereposztásban látható. A több mint húsz szereplős produkció jelmezeit és díszletét Csík György tervezte a rá jellemző meghökkentő megoldásokkal tette élővé a játékteret.

Előadás: október 11 és október 31.

További Hírek

2018. szeptember 11.

Már elérhető az Újszínház novemberi műsora

Az Újszínház repertoárján a közönség által közkedvelt darabjaink szerepelnek. Biztosak vagyunk abban, hogy ezek között minden…
Részletek

2018. augusztus 30.

A bolondok grófja – minden, ami egy könnyed kikapcsolódáshoz kell

Mindenki bolond vagy én vagyok teljesen őrült?! – ez a dilemma vezeti darabunk főhősét, Koromfit, aki…
Részletek

2018. augusztus 7.

Minden a helyére került – premierre készülve

Más jelmezben próbálni, a ruhával együtt könnyebb belebújni a szerepbe is, meg aztán a jelenetek során…
Részletek