2020. szeptember 16.

Zilahy Lajos – Fatornyok – próbanapló 5. rész

“A kedvetek, a nótátok mindenkit megveszteget. Ahogy ti tudtok nevetni és sírni, azt a világ egyik fajtája se tudja. Higgyétek el, néha nagyon fáj a szívem, hogy idegen vagyok köztetek.”

Zilahy Lajos: Fatornyok

Az előadás már csak finom csiszolgatásokra szorul: egyértelműen kirajzolódtak a szereplők közötti, rendkívül összetett viszonyok. Csiszár Imre rendező csodálatosan felépítette a darab ívét: a vidám, gondtalannak tűnő családi élet ígérete a felvonás végén már groteszk módon jókedvű vacsorán éri el a csúcspontot, és a néző érzi, hogy innen már csak zuhanni lehet. Ebben a jelenetben végleg kiéleződik a karakterek természete közötti különbség. Nincsenek negatív vagy pozitív figurák, mindenkinek megvan a maga igazsága. A német származású férj, aki szigorú rendszerben éli az életét, mindent megtesz a karrierje, és ezen keresztül családja érdekében. Erős önbecsüléssel rendelkezik, és az ilyen ember nem engedi meg magának a kilengéseket. Nem tud azonosulni erdélyi magyar feleségének erős érzelmi motiváltságával. A nő ambíciói számára elfogadhatatlanok, nem kézzel foghatóak. Amíg ezek az ellentétek családon belül maradtak, könnyedén elsimíthatóak voltak. Ám amikor a származás kérdése már nemzeteket állít egymással szembe, tarthatatlan a béke. 

A férjet alakító Viczián Ottó színművész nagyszerűen beszél németül, a darab során e nyelven elhangzó mondatokat kifogástalanul ejti, ami még inkább hitelessé teszi a figurát. Timkó Eszter a feleséget formálja meg, méghozzá rendkívüli érzelemgazdagsággal.

Játékukat látva képtelenség kívülállóként, szimplán színházat nézni: a néző velük éli át életük minden magasságát és mélységét. 

További Hírek

2020. szeptember 13.

Színházunkra vonatkozó szabályok!

Részletek

2020. augusztus 25.

Köszönjük! Az Újszínház Gála műsora október 27-én!

Gála műsorral köszöni meg az Újszínház mindazok helytállását, akik a járvány idején erőn felül dolgoztak. Az…
Részletek

2020. július 15.

Megnyitottuk a 2020/2021-es évadot!

“Mivel az előző évadot nem volt alkalmunk hivatalosan lezárni, ezt most megteszem és meg is nyitom…
Részletek